Tratament Spondiloza Cervicala prin Proceduri Nechirurgicale
Tratament spondiloza cervicala prin proceduri nechirurgicale. Tematică Ghiță Iuliana-Gabriela, Kinetoterapeut Centrul LITherapy®. Facultatea de Balneo-Fizio-Kinetoterapie a Universității de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș. Master în Terapie Fizică și Reabilitare Funcțională, în cadrul acelea și instituții.
Spondiloza cervicală reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale secolului prezent, afecțiune care se poate instala pe fondul unei traume, a unor afecțiuni degenerative sau chiar din cauza unor poziții vicioase menținute pentru un timp îndelungat. Această patologie poate afecta discurile vertebrale în mod direct dar și rădăcinile nervilor de la nivelul respectiv.
Cauzele apariției spondilozei cervicale
Este cunoscut faptul că discurile intervertebrale au un conținut ridicat de apă, iar odată cu înaintarea în vârstă, acest conținut de apă scade treptat. Discurile încep să se „usuce” și să devină mai friabile, apărând astfel îngustarea dintre discurile intervertebrale.
Factorul major declanșator al spondilozei cervicale este procesul de îmbătrânire însă pot fi prezenți și alți factori care pot dezvolta spondiloza cum ar fi:
- leziuni ale gâtului;
- factori genetici;
- greutatea în exces;
- lipsa de exercițiu fizic;
- ocupațiile sedentare;
- ruptura sau alunecarea unui disc intervertebral.
Simptomele spondilozei cervicale
Cele mai comune simptome ale acestui tip de patologie sunt:
- durerile la nivelul gâtului, care pot iradia către umeri-braț-antebraț, uneori chiar până la nivelul falangelor distale;
- rigiditate la nivelul gâtului;
- contracturi musculare dureroase locale;
- parestezii (amorțeli), care de cele mai multe ori pornesc dintr-un punct anume și urmăresc traiectul dureros umăr-braț-antebraț-palmă-falange distale.
Tratamentul spondilozei cervicale
Primul și cel mai important pas în tratamentul spondilozei este înțelegerea cauzelor ce au condus la instalarea acestei afecțiuni. Cel de-al doilea pas, la fel de important, este respectarea cu rigurozitate și în totalitate a programului de tratament recomandat. Așa cum atunci când luăm un tratament medicamentos urmăm o anumită schemă pe zile și ore de administrare a medicamentelor pentru a obține rezultatele scontate, la fel este în cazul tratamentului prin proceduri nechirurgicale. Orice ajustare sau modificare a programului de tratament atrage după sine o modificare sau chiar anulare a rezultatelor.
Centrul LITherapy® vă pune la dispoziție o serie de proceduri ce tratează cu succes acestă patologie. Toate procedurile din acest centru sunt noninvazive/nechirurgicale. Obiectivele terapeutice ale acestor proceduri sunt:
- ameliorarea/eliminarea durerilor prezente;
- îmbunătățirea/restabilirea mobilității coloanei vertebrale și articulațiilor;
- evitarea eventualelor intervenții chirurgicale ulterioare.
Proceduri nechirurgicale de tratament pentru spondiloza cervicală
Una dintre cele mai eficiente proceduri în cazul acestei afecțiuni este Decompresia Vertebrală la Cald cu Infraroșu, o procedură noninvazivă recomandată dealtfel pentru toate afecțiunile coloanei vertebrale și articulare, inclusiv artroze și artrite.
O serie de pacienți, pe parcursul timpului, atunci când durerile se cronicizeză, ajung să sufere de insomnie. Dispozitivul de decompresie vertebrală la cald cu infraroșu este benefic și în cazul acestor pacienți. El îmbunătățește considerabil calitatea somnului, prin inducerea unei stări de relaxare profunde. Acest lucru este posibil deoarece mecanismul de decompresie acționează atât la nivelul musculaturii paravertebrale cât și în profunzime la nivelul sistemului nervos central.
Acest dispozitiv ajută și pe direcția controlului greutății pacientului care beneficiază de tratament. Este bine cunoscut că primii pași în procesul de slăbire sănătoasă sunt: detoxifierea organismului și accelerarea metabolismului. Acest dispozitiv detoxifică organismul în profunzime, până la nivel celular și accelerează metabolismul.
Miostimularea
Tot pe această direcție se poate acționa și cu Centura Miostimulatoare. Aceasta reduce într-un ritm alert stratul superficial de grăsime, prin tonifierea activă a musculaturii abdominale. De asemenea, reglează tranzitul intestinal și asigură fermitatea pielii pe parcursul procesului de slăbire.
Kinetoterapia
Un alt aspect foarte important în tratarea spondilozei cervicale, este setul de exerciții active din programul de Kinetoterapie. Acestea se aplică în funcție de nevoile și asocierile de patologii ale pacientului care beneficiază de tratament. Programul kinetoterapeutic cuprinde mai multe obiective cum ar fi:
- ameliorarea durerii;
- întărirea musculaturii regionale și adiacente locului dureros;
- exerciții pentru întreținerea tonusului muscular câștigat.
Toate acestea sunt foarte importante în procesul de reeducare posturală și în prevenirea reapariției durerilor.
Despre Yumeiho® / Mobilizarea Osteo-Articulară
O altă procedură extrem de importantă în tratarea spondilozei cervicale este Yumeiho® / Mobilizarea Osteo-Articulară. Această procedură conține un set complex de manevre, exerciții și procedee menite să restabilească echilibrul funcțional al organismului uman. Astfel sunt ameliorate sau chiar eliminate o gamă variată de tulburări care pot genera atât îmbolnăviri acute cât și suferințe cronice.
Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv în cadrul acestei proceduri, constau în:
- tehnici de mobilizare osteo-articulară / vertebrală și gimnastică mio-articulară pasivă;
- procedee de puncto-terapie (în principiu similare celor utilizate în presopunctură și reflexoterapie);
- tehnici și procedee speciale de masaj;
- elemente de stretching (întinderi, elongații);
- metode de corectare, respectiv echilibrare a posturii, ale mersului și staticii;
- exerciții de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor.
Obiectivele terapeutice precum și numărul, frecvența și intensitatea procedurilor sunt stabilite de medicii Centrului LITherapy® în timpul consultului medical de specialitate inițial. Pentru a stabili programul de tratament adecvat medicii iau în considerare o serie de aspecte cum ar fi:
- istoricul medical al pacientului (atât afecțiunile moștenite genetic cât și cele instalate de-a lungul timpului);
- afecțiunile prezente și simptomatologia asociată;
- investigațiile imagistice existente (respectiv efectuate la recomandarea lor);
- stilul de viață și activitatea profesională a pacientului;
- eventuale accidentări de-a lungul vieții.
Programe de tratament individuale
Nici un program de tratament nu seamănă cu altul. Putem vorbi de o singură sesiune de 10 ședințe cu o singură procedură de tratament în cazul unui pacient sau de ani de zile cu sesiuni de 10 – 15 ședințe de tratament, fiecare ședință cu 3-4 proceduri, intercalate cu perioade de întreținere în cazul altor pacienți.
Telefon Programări: 0724.434.998
Tag: spondiloza,
spondiloza cervicala, tratare spondiloza, tratare spondiloza cervicala, ce e spondiloza, despre spondiloza, ce e spondiloza cervicala, despre spondiloza cervicala, tratament spondiloza, tratament spondiloza cervicala, tratare spondiloza bucuresti, tratare spondiloza cervicala bucuresti, tratament spondiloza bucuresti, tratament spondiloza cervicala bucuresti, dureri de cap, dureri de ceafa, ameteli, vertij, simptome spondiloza, simptome spondiloza cervicala, tratament ameteli bucuresti, tratament vertij bucuresti, cum se manifesta spondiloza, cum se manifesta spondiloza cervicala, dureri de umeri, dureri de maini, amorteli, maini amortite, gat teapan, gat intepenit, kinetoterapie pentru spondiloza cervicala, exercitii pentru spondiloza, exercitii pentru spondiloza, kinetoterapie spondiloza bucuresti, kinetoterapie spondiloza cervicala bucuresti, tratament dureri cervicale bucuresti, tratare dureri cervicale bucuresti
za cervicala