Tratament gonartroza nechirurgical
Tratament Gonartroza Nechirurgical
Tematică: Abfkt. Centrul LITherapy® | Gara de Nord Cornelia Aiftodoaiei, specializare Asistent BFKT. Școala Postliceală Regina Elisabeta.
Ce este gonartroza?
Gonartroza este o afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă prin care cartilajul articular se degradează progresiv cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii. Cel mai eficient tratament pentru gonartroza se poate face la primele semne ale acestei afecțiuni.
Gonartroza este o problemă de sănătate importantă ce afectează peste 60% dintre persoanele trecute de 65 de ani. Netratată, poate produce dezaxări ale membrelor inferioare şi chiar invaliditate.
Cauzele apariției gonartrozei
Factorii principali ce duc la apariţia gonartrozei sunt vârsta înaintată şi anumite boli inflamatorii, însă aceasta poate fi cauzată şi de:
• Factorii genetici – apare la persoanele în a căror familie există predispoziţie la articulaţii slăbite;
• Vȃrstă şi sex – riscul de a dezvolta gonartroza creşte proporţional cu vârsta şi, deşi este mai frecventă la femei, de gonartroză ajung să sufere și foarte mulți bărbaţi din cauza suprasolicitării articulaţiilor;
• Traumatisme nevindecate – o fractură la nivelul genunchiului afectează cartilajul articular şi creşte riscul de apariţie al gonartrozei;
• Obezitate – datorită surplusului de greutate, genunchiul este supus unui “stres” mai mare, iar cartilajul articular se va degrada mai rapid.
Simptomele gonartrozei
În cazul gonartrozei durerea de genunchi este principalul simptom al bolii. Aceasta poate să iradieze la nivelul coapsei, dar şi la nivelul gambei. Alte simptome ce pot anunţa apariţia gonartrozei sunt:
- Trosnetul sau crackmentul – atunci când solicitat fiind, genunchiul va trosni, mai ales la mişcările de îndoire şi îndreptare;
- Rigiditatea – netratată gonartroza duce la umflarea şi rigiditatea genunchiului, scăzându-i mobilitatea;
- Şchiopătatul – apare datorită rigidităţii şi durerii ca mijloc de protecţie a genunchiului.
Diagnostic și tratament pentru gonatroza
Pentru diagnosticarea gonartrozei medicul va efectua un examen clinic complet, evaluând mobilitatea genunchiului şi axarea membrului inferior.
Pentru confirmarea diagnosticului medicul va solicita efectuarea unei radiografii a genunchiului pentru a vedea dacă există modificări ale articulaţiei sau dacă există malformaţii congenitale.
În vederea confirmării diagnosticului sau în cazul în care gonartroza este într-un stadiu avansat, medicul poate recurge la examinarea genunchiului cu ajutorul computerului tomograf, sau a rezonanţei magnetice (RMN). Acestea vor oferi o imagine completă a structurii genunchiului afectat şi astfel medicul poate prescrie tratamentul gonartrozei prin proceduri nechirurgicale sau în stadile foarte avansate chiar chirurgical.
Tratamentul nechirurgical pentru gonartroza
Există în prezent o serie de proceduri nechirurgicale de tratament ce permit pacienților cu gonartroză să trateze această afecțiune, respectiv să amelioreze sau chiar să elimine durerile și să-și recapete mobilitatea articulară, prevenind avansarea afecțiunii și evitând astfel intervenția chirurgicală.
Tratament cu ajutorul Proiectorului cu Termoterapie & Infraroșu
Proiectorul cu 5 bile din ceramică de Turmaniu emite raze infraroșii de undă lungă și acționează astfel foarte eficient asupra acestei afecțiuni.
La încălzire cu ajutorul proiectorului extern organismul răspunde prin activarea circulației sangvine, o ușoară vasodilatație și o creștere a microvascularizării în zona articulației afectate, ceea ce va conduce la refacerea țesuturilor cartilaginoase din aceasta.
Cu ajutorul proiectorului se poate acționa pozitiv asupra unui șir de afecțiuni ale genunchiului, inclusiv gonartroza.
Funcțiile proiectorului sunt:
Stimularea circulației sangvine;
Reducerea durerilor prin efectul anti-algic;
Reducerea întinderilor musculare;
Reducerea rigidității articulațiilor.
Proiectorul cu 5 bile poziționat pe genunchi și în părțile laterale ale genunchiului tratează afecțiunile acestuia. Tratamentul cu acest proiector va dura 55 minute la o temperatură de 55-60oC.
Tratament prin FizioElectroterapie cu vacuum și curenți de frecvență joasă
Vorbim de mici ventuze parcurse de curenți de frecvență joasă ce pot fi aplicate pe musculatura adiacentă genunchiului afectat.
Ventuzele produc un curent ce acționează în profunzimea mușchilor, care ameliorează în mod eficient durerea și mioatrofia prin stimulare.
Kinetoterapia Individuală / Gimnastica Medicală de Recuperare Individuală
Un kinetoterapeut poate ajuta pacientul prin stabilirea unui program de exerciţii de stretching şi de tonifiere a musculaturii coapsei. Acest set de exerciții are ca obiectiv terapeutic reducerea uzurii cartilajului articular. Efectuate corect, sub supraveghere individuală, exercițiile pot contribui la o mai bună mobilitate şi stabilitate a genunchiului.
Medicație Naturopată de Suport
- Glucozamină & Boswellia (Nutrilite);
- Vitamina C Plus (Nutrilite).
Clorhidratul de Glucozamină (100% organic) este substanța activă naturală ce hrănește toate țesuturile cartilaginoase, prevenind deteriorarea acestora.
Boswellia (100% organic) este o substanță activă naturală cu efect anti-inflamator și analgezic.
Acest tratament trebuie efectuat pe parcursul a 4 luni, cu repetare la interval de 12 luni, timp de 2 ani și apoi trebuie păstrată o doză de întreținere pe tot restul vieții. Sportivii ce-și suprasolicită articulațiile folosesc în permanență astfel de tratamente.
Vitamina C Plus
Odată cu vârsta, organismul nu mai secretă colagen în aceeași măsură ca în tinerețe. Țesuturile cartilaginoase, tendoanele și ligamentele sunt formate din fibre de colagen. De aceea, cu vârsta toate acestea se deteriorează. Dacă însă luăm vitamina C (100% organică) primăvara și toamna stimulăm organismul să secrete mai mult colagen și în felul acesta prevenim deteriorarea acestor țesuturi.
Scăderea în greutate
Pentru fiecare kg adăugat la greutatea corpului, genunchiul resimte 3 kg de presiune în plus. Crescând greutatea corpului cu 5 kg, presiunea pe genunchi creşte cu 15 kg, astfel crescând şi riscul de instalare a gonartrozei. Pentru persoanele supraponderale sau obeze, pierderea în greutate va reduce semnificativ presiunea exercitată la nivelul genunchilor. Astfel se poate efectua tratament pentru gonartroza cu rezultate mult mai bune, simptomele sunt atenuate, iar progresia bolii va fi mult încetinită. În centrele noastre găsiți tot sprijinul specializat necesar în cadrul „Programului de fiziokinetoterapie pentru slăbire sănătoasă”, pentru a pierde în greutate într-un mod sănătos, eliminând sursa inflamațiilor din organism și respectiv a durerilor asociate. Mai multe detalii despre acest program găsiți aici: https://litherapy.ro/servicii/fiziokinetoterapie-pentru-slabire/
Schimbarea activităţilor zilnice
În timp ce exerciţiile fizice sunt benefice pentru tratamentul gonartrozei, unele tipuri de activităţi şi exerciţii pot agrava boala. Sporturile de impact şi alergarea trebuie evitate şi găsite alternative. Spre exemplu alergarea (jogging) poate fi înlocuită cu înotul sau ciclismul, acestea fiind activităţi care solicită mai puţin genunchiul. Inactivitatea este însă și ea dăunătoare şi poate duce şi la alte probleme de sănătate.
Folosirea ortezelor şi a dispozitivelor ajutătoare la mers
Folosirea unui baston sau purtarea unor orteze speciale la mers asigură un plus de stabilitate şi protejează cartilajul articular afectat.
Pentru recomandări și programe de tratament personalizate vă așteptăm cu drag în Centrul Privat LITherapy®.
Telefon programări:
Centrul LITherapy® | Gara de Nord: 0724.434.998
Tag: tratament gonartroza bucuresti, tratare gonartroza bucuresti, tratament nechirurgical gonartroza bucuresti, tratare gonartroza nechirurgical bucuresti. Tratament artroza bucuresti, tratare artroza bucuresti, tratare dureri de genunchi bucuresti, tratament dureri de genunchi bucuresti. Dureri de genunchi, genunchi umflati, genunchi durerosi, genunchi rigizi. Picioare intepenite, tratament genunchi umflati bucuresti, tratament genunchi durerosi bucuresti, tratament picioare umflate bucuresti