Scolioza
Tratamentul Scoliozei. Nechirurgical. Tematică Kt. Dan Antonescu, specializare Kinetoterapeut. Facultatea de Kinetoterapie a Universității de Educație Fizică și Sport. Master în Remodelare Corporală și Nutriție în cadrul aceleași instituții.
Scolioza este o boală evolutivă, caracterizată prin una sau mai multe curburi laterale ale coloanei vertebrale, vizibile în plan frontal, însoţită de rotaţia vertebrelor. În mod normal, privită din spate, coloana este perfect rectilinie.
Ce este scolioza?
Scolioza este cea mai comună diformitate a coloanei vertebrale. Alte diformități ale coloanei vertebrale sunt cifoza și lordoza, dar aceste diformități sunt mult mai puțin frecvente. Diagnosticul scoliozei este evocat atunci când există două anomalii principale ale coloanei vertebrale:
- Curbarea laterală: ceea ce însemnă că dacă o coloană este privită în plan anteroposterior apare o curbură anormală în acest plan. Această curbură persistă de obicei când pacientul se apleacă spre înainte să-și atingă picioarele cu mâna. O ușoară înclinare laterală a coloanei vertebrale nu este neapărat o scolioză. Astfel deviațiile laterale mai mici de 10 grade sunt considerate a fi în limite normale.
- Rotația vertebrelor: Rotația vertebrelor este de obicei greu de observat pe radiografii, dar este prezentă într-o scolioză reală.
Scolioza cauzează rareori durere, și de aceea poate fi dificil de detectat precoce. Astfel unii părinți observă unele caracteristici ale scoliozei la copii lor în timpul verii, când aceștia poartă costume de baie:
- Un umăr, șold sau sân poate fi mai proeminent decât celălalt;
- Un șold poate fi mai sus situat decât celălalt;
- Hainele nu se potrivesc simetric – de exemplu pantalonii;
- Corpul pare să se încline într-o parte.
Care sunt cauzele?
Etiologia scoliozei nu este elucidată în 80 % din cazurile înregistrate, caz în care se folosește termenul de scolioză idiopatică. Scolioza se formează de obicei în perioada copilăriei sau a adolescenței și se asociază în general cu factorii de natură genetică, fiind o afecțiune cu caracter familial. Se cunosc două feluri de scolioză și anume scolioză structurată și cea nestructurată.
Scolioza nestructurată se manifestă prin curburi ale coloanei vertebrale, fără semne de rotație și cu caracter reversibil. Scolioza nestructurată este determinată de factori precum:
- Durerea sau spasmul muscular;
- Cauze inflamatorii precum apendicita;
- Inegalitatea lungimii membrelor inferioare.
Scolioza structurată se caracterizează prin curburi cu rotație ale coloanei vertebrale. Scolioza structurată este de obicei idiopatică sau cauzată de alte afecțiuni precum:
- Anomaliile congenitale ca spina bifida, caz în care canalul spinal nu este închis normal sau este afectat de alte condiții care dăunează formării corecte a oaselor. O proporție de 5 până la 7 % din cazurile înregistrate de scolioză sunt cauzate de anomaliile congenitale vertebrale producătoare de curburi anormale rigide. Curburile coloanei vertebrale afectează copiii pe măsură ce aceștia cresc, în mod special în perioada adolescenței;
- Afecțiunile musculare sau de natură nervoasă ca și paralizia cerebrală, distrofiile musculare sau sindromul Marfan;
- Diverse traumatisme;
- Infecții;
- Formațiuni tumorale.
La persoanele adulte, scolioza poate să se manifeste ca și consecință a modificărilor degenerative determinate de înaintarea în vârstă. Procesele degenerative se pot declanșa ca urmare a osteoartritelor sau a osteoporozei.
Factorii de risc
Factorii de risc în ceea ce privește scolioza sunt reprezentați de:
- Istoricul medical familial. Scolioza este o boală cu afecțiune care se transmite la descendenți, în special la persoanele de sex feminin.
- Sexul feminin. Fetele tinere cu vârste cuprinse între 10 – 16 ani sunt de șapte ori mai susceptibile decât băieții de aceleași vârste să dezvolte scolioza.
Scolioza este întâlnită mai frecvent la persoanele cu următoarele probleme:
- Vertebre deplasate anterior, în special în regiunea inferioară a coloanei, caz în care poartă denumirea de spondilolistezis;
- Scurtarea sau lipsa membrelor inferioare sau superioare;
- Tulburări de dezvoltare tisulară pe perioada dezvoltării intrauterine.
Care sunt manifestările clinice ?
Simptomatologia este rareori manifestată în perioada copilăriei sau a adolescenței. Scolioza devine evidentă atunci când coloana vertebrală este deformată sever. Părinții pot depista semnele scoliozei la copii atunci când hainele celui mic nu se așează drept sau tivurile acestora par inegale. Coloana vertebrală a celui mic poate părea cocoșată, iar coastele pot proemina înspre exterior.
Cum se poate trata scolioza fără intervenție chirurgicală?
Dacă unghiul sub care este deplasată pe lateral coloana nu depășește 40% putem efectua tratament în cadrul Centrului LITherapy cu următoarele proceduri:
- Kinetoterapie / Gimnastică Medicală de Recuperare;
- Yumeiho® / Mobilizare Osteo-Articulară;
- Decompresie Vertebrală la Cald cu Infraroșu (unghi de 30o).
Detalii despre aceste proceduri puteți găsi aici: www.litherapy.ro/services/.
Telefon Programări:
Centrul LITherapy® | Gara de Nord: 0724.434.998
Tag: scolioza, ce e scolioza, despre scolioza, tratare scolioza, tratament scolioza, tratamente scolioza, tratare scolioza bucuresti, tratament scolioza bucuresti, tratamente scolioza bucuresti, tratare scolioza fara operatie, tratament scolioza fara operatie, tratamente scolioza fara operatie, tratare scolioza fara operatie bucuresti, tratament scolioza fara operatie bucuresti, tratamente scolioza fara operatie bucuresti, tratament nechirurgical scolioza bucuresti, tratare scolioza nechirurgical bucuresti, tratamente nechirurgicale scolioza bucuresti