Tratamentul spondilitei anchilozante prin proceduri nechirurgicale
Tratament Spondilita Anchilozanta
Tratament Nechirurgical pentru Spondilita Anchilozanta. Tematică: Ghiță Iuliana-Gabriela, specializare Kinetoterapeut. Facultatea de Balneo-Fizio-Kinetoterapie a Universității de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș. Master în Terapie Fizică și Reabilitare Funcțională, în cadrul aceleași instituții. Extracurriculum – Tratamentul Stenozei Lombare prin Kinetoterapie.
Spondilita anchilozanta este reprezentată de o formă de artrită cu o evoluție lungă, care de cele mai multe ori afectează coloana vertebrală la orice nivel. Această patologie aduce cu sine modificări de statică ale coloanei vertebrale, durere, rigiditate, edem și limitarea mișcărilor. Depinzând de stadiul acestei afecțiuni, anumite proceduri terapeutice pot ajuta pacientul să își păstreze mobilitatea într-o măsură ridicată, să-și își continue activitățile zilnice și să evite intervențiile chirurgicale, respectiv imobilizarea la pat.
CAUZELE APARIȚIEI SPONDILITEI ANCHILOZANTE
Cauzele apariției spondilitei achilozante rămân încă necunoscute, însă se pare că există o latură genetică în apariția acestei boli și anume gena HLA-B27. Există însă și cazuri în care un număr mare de copii, născuți cu această genă, nu au dezvoltat pe parcursul vieții această patologie. Odată diagnosticată însă, este bine să se înceapă tratamentul spondilitei anchilozante cât mai curând posibil.
SIMPTOME
Simptomele acestei patologii debutează de la o inflamație ușoară la nivel articular vertebral, în special la nivelul coloanei vertebrale. Dacă inflamația apărută nu este tratată, aceasta duce, în timp, la cicatrizare și leziuni permanente ale vertebrelor afectate. Spondilita debutează ca o durere surdă la nivelul coloanei vertebrale instalându-se o ușoară rigiditate în primul stadiu al durerii. În timp apare un sentiment de oboseală continuă, acompaniat de rigiditatea care se instalează și la nivelul altor articulații. Poate conduce chiar și la o inflamație a irisului ce provoacă durere la nivel ocular, acompaniată de cele mai multe ori de fotosensibilitate. În timp, netratată, această patologie îmbrățișează rigiditatea în toată puterea sensului. Coloana vertebrală se curbează la nivel superior, împiedicând din ce în ce mai mult pacientul să privească în față și obligându-l să adopte poziția „de aplecat”. Din această cauză se modifică funcția respiratorie odată cu modificarea toracelui, respirația devine mai greoaie, sacadată. Automat se instalează oboseala musculară și generală mai rapid și totodată pot apărea cicatrizări la nivel cardiovasular. Din cauza circulației precare a oxigenului, transportul hemoglobinei este afectat odată cu modificarea cutiei toracice.
Tratament spondilita anchilozanta prin proceduri nechirurgicale
Tratamentul spondilitei anchilozante constă în primul rând în educarea corectă a pacientului în ceea ce privește boala sa. Este important ca acesta să cunoască modul cum afectează boala organismul, cum, cât și când are loc progresul acesteia. Exercițiile fizice au un beneficiu major asupra evitării instalării precoce a rigidității și gibozității.
Reflexoterapia combinată cu electroterapia de frecvență joasă îmbunătățesc funcțiile aparatului cardiovascular, reglează sistemul endocrin, detoxifică organismul uman în profunzime și induc o stare de relaxare profundă. Electrostimularea cu curenți de frecvență joasă poate fi aplicată pe segmentele musculare cervicale ce sunt adesea contractate și dureroase în această afecțiune.
Decompresia Vertebrală la Cald cu Infraroșu, tratament spondilita anchilozanta
Decompresia vertebrală la cald cu infraroșu este una dintre noile tipuri de proceduri care adresează spondilita achilozantă în orice stadiu se ragăsește aceasta. Cu ajutorul acestei proceduri se efectuează o elongație mecanică fină a coloanei vertebrale. Sunt astfel calmate durerile musculare datorate rigidității instalate și este tratată inflamația de la orice nivel articular. Se reduc deasemenea insomnia și oboseala cronică datorate durerilor. Dacă se efectuează suficiente ședințe la peste 60 grade C, se poate trata chiar și faza avansată a spondilitei anchilozante. Aceasta deoarece în cadrul fiecărei ședințe se microexfoliază straturi din punțile formate. În timp se ajunge la separarea corpilor vertebrali, ceea ce conduce la restabilirea mobilității coloanei. Această procedură are în același timp acțiuni benefice asupra aparatului cardiovascular și pulmonar, îmbunătățind circulația sangvină prin vasodilatație. Ajută și în procesul de slăbire sănătoasă prin detoxifiere la nivel celular și accelerare metabolică. În cazul pacienților supraponderali sau chiar obezi, spondilita anchilozantă este întreținută într-un mod negativ de către kilogramele în plus.
Kinetoterapia sau gimnastica medicală de recuperare indivuală 
Metodele folosite în kinetoterapie în cazul spondilitei anchilozante, vizează:
- menținerea și corectarea posturii și aliniamentului corporal (învățarea pacientului cum să adopte posturi corecte la condus, loc de muncă, în timpul liber etc.).
Printre beneficiile aplicării kinetoterapiei în tratarea spondilitei anchilozante menționăm:
ameliorarea mobilității la nivel articular, în special la nivelul coloanei vertebrale, unde s-a instalat deja rigiditatea sau unde urmează să se instaleze, prin mobilizări active libere și/ sau cu rezistență;
menținerea și chiar îmbunătățirea volumului respirator prin gimnastică clasică de reeducare respiratorie;
tonifierea mușchilor extensorilor și flexori din zonele afectate.
Yumeiho sau Mobilizarea Osteo-Articulară în tratarea spondilitei anchilozante:
Procedeele manuale folosite în cadrul acestei proceduri sunt:
- mobilizările vertebrale și articulare;
- elementele de streching și presopunctură;
- masajul terapeutic dedicat decontracturării musculaturii.
Aceste procedee acționează direct și eficient asupra întregului corp, ameliorând și chiar eliminând simptomatologia acestei afecțiuni.
Respectarea cu rigurozitate a programului de tratament personalizat (format din combinarea acestor proceduri în numărul și cu frecvența adecvată), recomandat de un medic specializat în recuperare medicală și medicină fizică poate conduce orice pacient pe drumul spre o viață în care acesta își poate continua activitățile zilnice fără imobilizări, dureri cronice sau intervenții chirurgicale.
Puteți beneficia de programe de tratament personalizate pe baza acestor proceduri în cadrul Centrului LITherapy®.
Telefon Programări:
Centrul LITherapy® | Gara de Nord: 0724.434.998
Tag: spondilita anchilozanta, spondilita, tratare spondilita, tratare spondilita anchilozanta, tratament spondilita, tratament spondilita anchilozanta, tratament spondilita anchilozanta bucuresti, tratament spondilita bucuresti, tratare spondilita bucuresti, tratare spondilita anchilozanta bucuresti, gat intepenit, ceafa dureroasa si rigida, tratament spate intepenit bucuresti