Tratament periartrita scapulohumerala sau prescurtat PSH.
Tematică: Kt. Daniela Olteanu, Kinetoterapeut LITherapy®. Licențiat în Kinetoterapie și Motricitate Specială.
Periartrita scapulohumerală are cinci forme clinico-anatomice funcționale relativ bine conturate. Periatrita prezintă un sindrom clinic caracterizat prin durere, redoare articulară și impotență funcțională determinată de procese patologice. Este localizată la nivelul umărului. Întâlnită la ambele sexe (la subiecții activi) PSH are în general incidența maximă este la cei peste 40 de ani.
Cauzele și tratamentul periartritei scapulohumerale:
- traumatismele și microtraumatismele repetate;
- expunerea la frig,
- factorii favorizanți ce țin de sistemul nervos și afecțiuni ale sistemului nervos periferic.
Formele sub care se manifestă în funcție de simptomatologie sunt:
- Umărul dureros simplu
- Umărul acut hiperalgic
- Umărul mixt
- Umărul blocat
- Umărul pseudoparalitic
Factorii declanșatori sunt mediul socioprofesional si familial.
Durerile umărului sunt frecvente, la aceasta contribuind existența în structura sa, a numeroase tendoane și burse.
Alte cauze:
- intervenția lexată;
- mobilitatea extremă a acestei articulații, cu solicitarea ei repetată în activitatea curentă.
În urma examenului obiectiv se poate evidenția umărul tumefiat și roșu, amiotrofie, căderea umărului, modificări ale mâinii. La palpare se constată puncte dureroase pe marea tuberozitate, în șanțul bicipital, pe apofiza coracoidă.
Studiul mobilității se efectuează punând bonlavul să facă anumite mișcări specifice, apoi se efectuează examenul mobilității active, examinatorul opunând rezistență.
În urma consultului obiectiv, cât și al investigațiilor imagistice putem formula un program de tratament pentru PSH cu următoarele proceduri:
- Kinetoterapia (gimnastică medicală individuală): are ca obiectiv principal recuperarea mobilității ce se face prin abordarea structurilor necontractile ale umărului (capsula sinovială, ligamente, tendoane) și separat prin abordarea structurilor contractile (mușchi).
- Fizioterapia (Electroterapia de joasă frecvență și infraroșu): are ca obiectiv termoterapia, electroterapia analgetică și decontracturarea. Mai exact ajută la stimularea circulației pe segmentul adresat, ceea ce înseamnă că poate aduce în zonă nutrienți pentru recuperare.
- Yumeiho®/Mobilizarea Osteo-Articulară: are ca scop reposturarea și detensionarea articulațiilor, componentelor articulare și musculare.
- Masaj terapeutic ajută la stimularea circulației în zonă, decontracturarea musculaturii, ameliorarea durerilor. Dezimflamarea componentelor articulare se realizează prin componentele uleiului de masaj ce conține ulei esențial bio de lavandă, arnică și boswellia, pe o bază de ulei de cocos bio.
- Decompresia la cald cu infraroșu îmbunătațeste starea țesuturilor activând circulația, relaxează musculatura din zona omoplaților prin căldura emanată de dispozitiv cât și prin rolele ce sunt în componența acestuia. Mecanismul de decompresie efectuează mișcări de elongație mecanică fină, spațiind ușor corpii vertebrali toraco-cervicali și deblocând astfel rădăcinile nervoase pensate.
În cadrul Centrului LITherapy®, în urma consultului de specialitate, este recomandat programul de tratament individual, personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de patologia acestuia.
Telefon programări tratament periartrita scapulohumerala:
Centrul LITherapy®: 0724.434.998
Tag: tratament periartrita scapulohumerala, tratament psh, tratament dureri de umeri, tratament omalgii, tratament umar blocat, tratament umar dureros, tratament pentru dureri de umeri, tratament pentru durere de umar